Bokashi van bladafval

Graag wil ik mij even voorstellen op het gebied van de nieuwste vorm van bladafval hergebruik. Reeds twee jaar zijn we samen met de gemeente Hengelo bezig geweest om bladafval een nieuwe dimensie te geven. Normalerwijs wordt bladafval veelal gestort bij composteringsbedrijven en brengen jaarlijks hoge stortkosten met zich mee. In de nieuwe gedachtegang om meer circulair bezig te zijn wordt het bladafval op verschillende plekken in de gemeente met een Eurobagging slurven machine in slurven geperst. Met deze machine kunnen we het blad vermalen en tegelijkertijd voorzien van drie toevoegingen in een slurf persen met een doorsnede van ongeveer 3 meter. De toevoegingen bestaan uit kleimineralen voor verbetering van de CEC, gemalen zeeschelpenkalk voor een goede pH regeling en calcium voorziening en micro bacterie╠łn dit zijn bacterie╠łn die in een anaerobe omgeving het fermenteren bevorderen. Alle toevoegingen zijn milieuvriendelijk en absoluut onschadelijk. Het proces wordt ook wel Bokashi genoemd. Na ongeveer twee maand is het bladafval gefermenteerd en geschikt om als organisch materiaal gebruikt te worden in perkjes en plantsoenen.

Voordelen zijn:

-minder transport bewegingen met het bladafval, geen stortkosten meer

-geen CO2 uitstoot tijdens het composteren

-behoud van bijna alle goede organische eigenschappen (wat bij composteren wordt omgezet in CO2. Ongeveer 50% van de betere organische stof gaat hierbij verloren.)

-hergebruik in perken en plantsoenen, dus geen aanschaf van bodem verbeteraars.

Wilt u meer weten over onze vernieuwde manier van bladafval verwerking dan vragen wij u vriendelijk om contact met ons op te nemen via onze contact pagina

Go to top